Welkom bij SkipsHotel

Omgeving

Hindeloopen

Drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad. De stad had een grote vloot van ruim 100 schepen die de wereldzeeën bevoeren. Nog steeds is Hindeloopen een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Vele oude karakteristieke woningen zijn bewaard gebleven. De haven, de structuur van de stad met zijn smalle straatjes, de stijlvolle klederdracht, het voor Hindeloopen typerende schilderwerk, de karakteristieke geveltjes, likhúsjes en de vele houten bruggetjes zijn interessante bezienswaardigheden.

In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten en werd hierdoor een van de Friese elf steden. Met bijna 900 inwoners is het een van de kleinere steden.

Op fiets-/loopafstand liggen nog twee Elfstedenstadjes: Workum en Stavoren. Beide zijn vanuit Hindeloopen ook per trein goed te bereiken en zeker het bezoeken waard.

Stavoren

Op het meest zuidwestelijke puntje van Friesland ligt Stavoren, de oudste stad van de Friese Elfsteden, ooit de thuishaven van Friese Koningen en zeevaarders. De scheepvaart en de handel met overzeese gebieden brachten het stadje veel welvaart. Hier heeft het onder meer de naam Hanzestad aan te danken. Na de 18e eeuw kampte Stavoren met veel tegenslagen, waarvan de grootste is verwoord in de legende van ‘Het Vrouwtje van Stavoren’, zij tuurt nog altijd over de Oude Haven.
Tegenwoordig viert de watersport hoogtij. Stavoren ligt zowel direct aan het IJsselmeer als ook aan de Friese binnenwateren. In de zomermaanden is het er levendig en gezellig. Het stadje is  een populaire plaats om aan te meren. De vissersschepen en de bruine vloot zijn te bezichtigen in de Oud Haven en de Spoorhaven.
Het indrukwekkende ‘J.L. Hoogland-gemaal’, dat voor de afwatering van het Friese boezemwater naar het IJsselmeer zorgt, draait het hele jaar onvermoeibaar door.

Workum

Workum ligt, net als Hindeloopen en Stavoren, direct aan het IJsselmeer en heeft ook een directe verbinding met de Friese Meren. Sinds 1399 heeft het stadsrechten en is daarmee een van de jongste Friese elf steden. Een deel van Workum is een van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. De stad heeft iedereen genoeg te bieden: van het Jopie Huisman Museum tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. U geniet van de prachtige schilderijen van de oud ijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman, maar het is ook een museum over de rijke historie van Workum. Het oude centrum is een attractie op zichzelf; een wandeling voert u langs de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar.

Hindeloopen, een klein stadje met veel bezienswaardigheden, waaronder:

  • Westertoren uit 1593
  • Grote Kerk uit 1632
  • Voormalig stadhuis uit 1632, nu het Hidde Nijland Museum
  • Hindelooper Schaatsmuseum gevestigd in een karakteristiek Hindelooper pand
  • Voormalig Havengebouw nu als Sluishuis, met open klokken(stoel)toren, uit 1619
  • Voormalige overdekte visafslag uit 1785, nu Leugenbank
  • Gevelbeeltenis uit 1911, de ‘Wonderbare visvangst’, op het Sluishuis
  • De oude vissershaven in 2006, gereconstrueerd naar de haven uit 1934
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.
Ok