Bezoek het mooie Friesland zoals u het nog nooit heeft gezien.

De kusten van het IJsselmeer zijn uniek.

Stavoren, stad aan het ijsselmeer

Stavoren (of Starum zoals we in Friesland zeggen) is door de insluiting aan drie kanten dé stad aan het IJsselmeer. Én de oudste stad van Friesland, Stavoren ontstond in circa 300 voor Christus bij een waterloop en kreeg in de elfde eeuw stadsrechten. Als je de haven van Stavoren binnenvaart word je meteen verwelkomd door het Vrouwtje van Stavoren. En het watersport stadje heeft nog meer te bieden. Wandel langs de vissershaven, geniet van het uitzicht op de dijk, eet een visje bij de fontein, neem een duik in het IJsselmeer en laat de zon je verwarmen op het strand of één van de terrassen. De veerdienst vanuit Enkhuizen brengt je in het zomerseizoen met een mooie vaartocht naar de haven van Stavoren. Kom je de stad ontdekken? Lees meer op de site van VVV Waterland van Friesland.

Ontdek Elfstedenstad Hindeloopen en de directe omgeving

Bezoek pittoresk Hindeloopen

Hindeloopen, oftewel Hylpen zoals we in Friesland zeggen, staat onder andere bekend om de schilderkunst en stijlvolle klederdracht van vroeger. Ga mee op ontdekkingsreis door het pittoreske stadje en ontdek de geschiedenis van deze belangrijke handelsstad aan het IJsselmeer. Wandel over de vele bruggetjes, langs authentieke stadswoningen en vindt bijzondere doorkijkjes. Breng ook zeker een bezoek aan het eerste Friese Schaatsmuseum met de grootste collectie schaatsen ter wereld. Hindeloopen is ook het decor van populaire evenementen zoals de Elfstedentocht en het IFKS Skûtsjesilen. De Lonely Planet heeft in 2018 Hindeloopen tot ’top experience’ benoemd. En dat is nog een reden, en zeker niet de minste, om deze prachtige Elfstedenstad te bezoeken. Lees meer op de site van VVV Waterland van Friesland.

Ontdek Elfstedenstad workum en de directe omgeving

Bezoek Workum

Workum, oftewel Warkum op z’n Fries, is één van de Friese Elfsteden en heeft al stadsrechten sinds 1399. Liggend aan de voormalige Zuiderzee en grenzend aan de Friese meren was Workum een belangrijke handelsstad voor de regio. Een stadswandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf. Onderweg zie je de vele trapgeveltjes, zadeldaken en de Grote of Sint-Getrudiskerk. Niet voor niets is het sinds 1988 een beschermd stadsgezicht. In het Jopie Huisman museum kun je genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman. Of bezoek het strand want deze Elfstedenstad, gelegen aan het IJsselmeer, heeft een ideaal strand voor kinderen en (kite)surfers omdat het water ondiep is. Daardoor is Workum zomers ook een druk bezochte plek! Plan je bezoek en ontdek hieronder waar je kunt overnachten in Workum, wat er doen en waar je een hapje kunt eten in de omgeving. Veel plezier in Workum. Lees meer op de site van VVV Waterland van Friesland.

Deze Friese steden mag u niet missen!

Bezoek Het vestingsstadje Sloten of wilt u IJlst ontdekken?

Vestingsstadje Sloten

Sloten is gelegen in het glooiende Gaasterland en de kleinste van de Friese Elfsteden. Dat het een kleine stad is, wil niet zeggen dat er weinig te beleven valt!

Elfstedenstad IJlst

U kunt volop genieten van deze groene tuintjes langs het water. IJlst is echt meer dan het bezoeken waard, ook zonder bootje!

Friesland ontdekken

Optimaal genieten van al het moois van het waterland van Friesland

Wilt u meer weten over onze regio? Bekijk dan de site van  VVV Zuidwest Friesland. Dit is de officiële toeristische website van de regio Zuidwest Friesland. De regio draagt de naam Waterland van Friesland. Je kunt hier dan ook fantastisch recreëren op en rondom de Friese meren en de IJsselmeerkust. Ook de bossen van Gaasterlandde Greidhoek en het Nationaal Landschap mag je niet missen en natuurlijk kun je volop genieten van zeven van de Elfsteden en mooie unieke dorpen. Water en land bieden unieke mogelijkheden om te fietsenvaren of wandelen. Waterland van Friesland is dan ook dé perfecte bestemming voor een vakantie of dagje uit in eigen land. 

SLEEP, EAT, DRINK & ENJOY

Compleet verzorgde arrangementen op verschillende plekken langs de Friese IJsselmeerkust.